tisdag 9 februari 2010

UER,RÖDFISK,KUNGSFISK (sebastes marinus)




Uer är en välsmakande fisk levandes på stora djup. En fisk i familjen drakhuvudfiskar. Röd till orange i färgen gör att fiskhandlaren ofta vill ha några uerar i disken så att det lyser upp lite. Ögonen är väldigt stora och glysaktiga. Fisken kan bli upp till 1 meter lång och väga 15 kg.Lever på 100 till 1000 meters djup. Johan Sjöstrand heter en kille som kallas för Uern pga sin röda uppsyn. Han är ganska liten inte så gammal och packar fisk. Han hade en favorit packning i Maria Sävedalen men sen hon slutade har han vart ganska deppig. Annars gillar han handboll och sin bror Charlie.

Här kommer ett recept.

Smörstekt Uer

4 portioner


600 g fjällad, urbenad uer (kungsfisk), alternativt gös eller abborre
2 msk smör
2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
Gräslökssås:
2 dl crème fraîche
1 tsk fransk senap
1 tsk färskpressad citron
2 krm strösocker
1/2 tsk dragon
1 knippe gräslök
Ugnskokta tomater:
4 tomater
1 msk olivolja
grovt salt
Att servera till:
mandelpotatis

Vänta med att steka fisken tills allt annat är klart. Vispa upp crème fraîchen så den blir riktigt fluffig. Smaksätt den med senap, citron, socker, dragon och till sist mycket finklippt gräslök. Halvera tomaterna, lägg dem i en liten form och pensla med olja. Strö över lite salt och baka tomaterna i 200 grader varm ugn cirka 15 minuter, eller mikra dem 1-2 minuter. Stek fisken med skinnsidan ner i smör. Salta och peppra under tiden. Skinnet kan gärna bli knaprigt och fiskköttet vitt och fint. Servera nystekt med gräslökssåsen. Antingen som en klick på fisken, men godast är om den får smälta ner i pannan tillsammans med fisken. De bakade tomaternas syra är gott till, liksom nykokt mandelpotatis

3 kommentarer:

  1. Hej,jag undrar om ni har typ småbåtshamnar där man kan köpa färska fiskar?Tack!

    SvaraRadera
  2. De finns ett par brögger å lägga seg på om du vell komma hid å köba ecran fesk. Hamna legger en bedde väster om Danmarksfärja å en bedde sör om Eriksberg. Men barre så du ved så kan vågera vära lige höga som hyttetaga iblan när Stenabåden kör förbi å ska lägga te. Kom barre i ti så kanske de finns en Kôlja elle nöt kvar.

    SvaraRadera